| |
| Milyen fejegységed van? |
| Alpine |
|
11% |
[ 18 ] |
| Blaupunkt |
|
8% |
[ 13 ] |
| BMW Sound system |
|
8% |
[ 14 ] |
| Clarion |
|
3% |
[ 6 ] |
| Pioneer |
|
17% |
[ 27 ] |
| Panasonic |
|
5% |
[ 9 ] |
| JVC |
|
15% |
[ 24 ] |
| Kenwood |
|
12% |
[ 20 ] |
| Sony |
|
14% |
[ 23 ] |
| Becker |
|
1% |
[ 2 ] |
|
| Összes szavazat : 156 |
|
|
Janoka
|
2007.03.16. 13:47
|
|
|

|
| geep írta: | Tisztelt Janoka!
Olvasva a hozzászólásaidat - Le a kalappal! - biztos tudsz nekem segíteni.
A kérdésem a következő: Van egy gyári BMW (Alpine gyártmány) erősítőm, ami eredetileg a gyári fejegység magas szintű jelkimenetelét használja, de a fejegységet ki szeretném cserélni egy másikra. Azon van alacsony szintű RCA kimenet is, de nem tudom hogy érdemesebb -e egy erősítőt venni ehhez, vagy hagyjam a gyári erősítőt a fejegység hangszórókimeneteire kötve. Szerinted milyen módon lehet szebb hangzást, kevesebb torzítást kicsikarni a cumóból - hozzáteszem nem hangerőre vágyom.
Előre is nagyon köszi! |
Bocsánatot kérek mindenkitől, szinte mindennap olvasom ezt a forumot és vakon bíztam a kijelzőjében, ami azt mutatja, hogy van-e olvasatlan rész a forumban és ezt rendszeresen olvasottnak hittem?!
Szóval ezért nem irtam...
A kérdésedre az a válaszom, hogy a nagyszintű meghajtás előnye a zavarérzéketlenségben ki is merül.Onnantól csak hátránya van , az összes fejegység-erősítő torzítása és zaja bekerül a következő erősítőbe, majd ott ujra kisszintűvé osztják egy ellenálláshálózattal. Itt akár a továbbiakban RCA-val is bevihetnénk a jelet, tehát teljesen feleslegesen tesszük amit teszünk.
Javaslom hogy vagy készíts kisszintű bemeneteket a gyári erősítőre, vagy dobd ki és olyat tegyél amin van ez.
A nagy hangerő egyébként nem azonos a jó minőséggel, de kis teljesítményű erősítő nem is lehet jó minőségű számunkra, mert nagyobb dinamikájú hangoknál trozítani fog.
Sajnos a legtöbb gyári erősítő nem tartalmaz kapcsoló tápot, ami a nagyobb teljesítmény kulcsa.Ezenfelül a táp így nem csak 12 volt, hanem kettőstáp és az így a kasztnitesthez képest nyert negatív és pozitív feszültség teljesen szimmetrikus felépítést és csatolókonmdenzátor nélküli megépítést tesz lehetővé, ami a minőség alapja.
Költs el néhány ezer forintot egy rendes kábelezésre, vegyél egy 4 csatornás 4x75 watt körüli pl JBL gto végfokot és ezt szereld be a gyári helyére.Később hálás leszel magadnak, mert ezt meg fogod még akkor is tartani, amikor majd eladod az autót
Üdv: igyexem gyorsabban válaszolni...
|
|
06 30 4191891 és Ostffyasszonyfa 886 2005.05.15. 17:32 |
|
|
e30bömi
|
2007.03.16. 08:15
|
|
|

|
| Gery 325i írta: | Hello skacok.
Nekiálltam a hifinek.Csináltam pár képet,de még nagy a káosz...Meg amugy is pang a topic ugyhogy majd most egy kicsit felpezsdítem...ezeken a képeken a szétszedés pillanatai láthatók,az előző kábelezést kiszedtem és teljesen átdolgozva uj kábeleket építek be!Majd ahogy épül a cuccos rakok fel még képeket!

|
Várjuk! Hajrá!
Nagyon fasza a két első ülésed! 
|
|
Törökszentmiklós 107 2005.11.26. 13:54 |
|
|
Gery 325i
|
2007.03.14. 16:33
|
|
|

|
|
|
geep
|
2007.03.02. 16:08
|
|
|

|
|
|
Jonesboy
|
2007.02.17. 19:13
|
|
|

|
| Tds írta: | Ha nem lennének ezen a disc-en olyan zenék amik kellenének rég kidobtam volna, én is mp3at használok
Ez a lejátszó 100e ft Én csak lemásolnám erröl a zenéket,másra nem kéne Szal ha van valakinek ilyenje ne tartsa titokban! | Popey írta: | Dobd el TDS jó messzira MiniDisc nem a beált adathordozók korából való megelőzte szegényt az MP3
| Tds írta: | Hali! Tudnátok nekem segíteni? Tudjátok hogy ez milyen disc? Mi játsza le? És hol tudnék ehhez lejátszót venni? Nézelődtem már mindenféle boltban, de nem találtam semmit Haver céges kocsijában volt egy ilyen lejátszó de el lett adva a rönyó

| | |
bcdc++ és a discet eldobhatod 
|
|
Eger 693 2006.08.22. 18:01 |
|
|
Tds
|
2007.02.17. 17:57
|
|
|

|
|
|
Mindent el lehet készíteni egyszerűen és túlbonyolítva.
A nézőpont az igényszint, a lehetőség pedig anyagi kérdés.
info.tdsworks@gmail.com
|
Székesfehérvár 2261 2005.05.18. 18:01 |
|
|
Popey
|
2007.02.17. 17:40
|
|
|

|
|
|
Bömbösös
|
2007.02.17. 17:12
|
|
|

|
| Tds írta: | Hali! Tudnátok nekem segíteni? Tudjátok hogy ez milyen disc? Mi játsza le? És hol tudnék ehhez lejátszót venni? Nézelődtem már mindenféle boltban, de nem találtam semmit Haver céges kocsijában volt egy ilyen lejátszó de el lett adva a rönyó

|
Ha jól emlékszem a Sony adot ki egy ilyen cd playert!Pl: http://www.digitalko.hu/termekek/index2.htm?lap=sony-mdsje780.htm
|
|
Szolnok megye 1082 2005.12.17. 11:17 |
|
|
Tds
|
2007.02.17. 16:50
|
|
|

|
|
|
Mindent el lehet készíteni egyszerűen és túlbonyolítva.
A nézőpont az igényszint, a lehetőség pedig anyagi kérdés.
info.tdsworks@gmail.com
|
Székesfehérvár 2261 2005.05.18. 18:01 |
|
|
Gaben
|
2007.02.09. 10:32
|
|
|

|
JANOKA ismét HELP!!!!
Focal hangszórókat ismered?
Konkrétan, vettem egy 165 K2P szettet.
Na most a gondom annyi hogy a neten kicsit más fénykép van róla mint amit kaptam.
A neten aluminium hegyes dómja van a hangszórónak, amit kaptam annak meg majdnem normál domború feket műanyag.
A dobozon a felirat és a fénykép a tartalmával egyezik.
Az az érdekes hogy a neten sehol nem találok ilyet mindenhol csak az alu dómos van.
Esetleg volt ebből idöközben ugyan azon a néven valami variálás?
Azért azt hozzá fűzöm, hogy audióphil jellegű haverom teszteli és ő ritkán mondja valamire hogy jó cucc, de erre mondta.
Nah, megtaláltam.
Szóval nem K2P, hanem K2 Power 165KP.
Kicsit hülye a megnevezése, félre érthető. 
|
Gaben
V2534070
|
Pécs 689 2005.07.02. 08:50 |
|
|
e30bömi
|
2007.02.05. 22:21
|
|
|

|
|
|
|
|
|
e30bömi
|
2007.02.05. 22:20
|
|
|

|
|
|
|
|
|
e30bömi
|
2007.02.05. 22:20
|
|
|

|
|
|
|
|
|
e30bömi
|
2007.02.05. 22:19
|
|
|

|
|
|
e30bömi
|
2007.02.05. 22:19
|
|
|

|
|
|
A hozzászólást 0 alkalommal szerkesztették, legutóbb 2007.02.05. 22:23 (1).
|
|
|
Gaben
|
2007.02.01. 13:49
|
|
|

|
| Janoka írta: | Nos méretezgettem kicsit én is és arra jutottam, hogy ezzel a hangszóróval elég nagy ládaméret jön ki a winisd használatakor.
Ez a program igyekszik jól kiszámolni, azonban zárt ládát ilyen hangszóróval nem szoktak készíteni. A zárt ládánál jobb hatásfoku a reflexláda, ami egy csővel be van hangolva, ezzel a tipussal ilyet, vagy bandpass ládát szoktak késziteni, ami meg olyan, mintha két felé lenne a láda felezve, az egyikben ,ami zárt, maga a hangszóró van, a másikban egy hangolócső és csak ezen keresztül jön ki a hang.Ezek még jobb hatásfokuak, azonban igen kis sávot képesek megszólaltatni, de azt nagy hangerővel teszik.
El kell dönteni milyet szeretnél, 2 darab hangszórónál a ládatérfogat pont a duplája!! Esetleg egy is elég lenne?
Tehát a zárt ládát nem javaslom, ez a hangszóró nem futná ki magát olyan dobozban...
A legjobb minőséget a csővel hangolt láda adja, ezt is viszonylag nagy térfogatúra számolja ki a winisd, de autóban a gyártó megelégszik az 50 hertz körüli legmélyebb hangok átvitelével és mi is megelégedhetünk ezzel, mert menet közben ugy sem fogjuk hallani, meg a jármű utastere sem képes ilyen alacsony frekvenciák befogadására (hullámhossz).
A gyár megad egy kompromisszumképes ládát, amit előszőr ki kellene próbálnod, ezt épitsd meg egy hangszóróval és ha nem tetszik a hangja akkor próbálj meg mást is kezdeni vele.
A gyári dobozméretek:( amit a winisd-be irva is hasonló eredményt kaptam).
43 literes doboz, vattával vagy valamilyen hasonló anyaggal megtöltve
és egy 10 centis átmérőjű 37 centi hosszú hangolócsővel ellátva.Az impedancia 2 ohm, azaz párhuzamosan kapcsolt tekercsekkel üzemeltesd.
A 43 liter már értelemszerű és a hangszóró mélysége és szélessége ismeretében kiszámolható.Vigyázni kell azonban, hogy a cső is elférjen a ládában, vagy ugy csináld meg, ahogy én...
 |
KÖSZI!!!!!!!!!!!!!!! 
|
Gaben
V2534070
|
|
|
Janoka
|
2007.02.01. 10:31
|
|
|

|
Nos méretezgettem kicsit én is és arra jutottam, hogy ezzel a hangszóróval elég nagy ládaméret jön ki a winisd használatakor.
Ez a program igyekszik jól kiszámolni, azonban zárt ládát ilyen hangszóróval nem szoktak készíteni. A zárt ládánál jobb hatásfoku a reflexláda, ami egy csővel be van hangolva, ezzel a tipussal ilyet, vagy bandpass ládát szoktak késziteni, ami meg olyan, mintha két felé lenne a láda felezve, az egyikben ,ami zárt, maga a hangszóró van, a másikban egy hangolócső és csak ezen keresztül jön ki a hang.Ezek még jobb hatásfokuak, azonban igen kis sávot képesek megszólaltatni, de azt nagy hangerővel teszik.
El kell dönteni milyet szeretnél, 2 darab hangszórónál a ládatérfogat pont a duplája!! Esetleg egy is elég lenne?
Tehát a zárt ládát nem javaslom, ez a hangszóró nem futná ki magát olyan dobozban...
A legjobb minőséget a csővel hangolt láda adja, ezt is viszonylag nagy térfogatúra számolja ki a winisd, de autóban a gyártó megelégszik az 50 hertz körüli legmélyebb hangok átvitelével és mi is megelégedhetünk ezzel, mert menet közben ugy sem fogjuk hallani, meg a jármű utastere sem képes ilyen alacsony frekvenciák befogadására (hullámhossz).
A gyár megad egy kompromisszumképes ládát, amit előszőr ki kellene próbálnod, ezt épitsd meg egy hangszóróval és ha nem tetszik a hangja akkor próbálj meg mást is kezdeni vele.
A gyári dobozméretek:( amit a winisd-be irva is hasonló eredményt kaptam).
43 literes doboz, vattával vagy valamilyen hasonló anyaggal megtöltve
és egy 10 centis átmérőjű 37 centi hosszú hangolócsővel ellátva.Az impedancia 2 ohm, azaz párhuzamosan kapcsolt tekercsekkel üzemeltesd.
A 43 liter már értelemszerű és a hangszóró mélysége és szélessége ismeretében kiszámolható.Vigyázni kell azonban, hogy a cső is elférjen a ládában, vagy ugy csináld meg, ahogy én...

|
|
|
|
Janoka
|
2007.02.01. 09:44
|
|
|

|
| Gaben írta: | Janoka! Help!
Látom kened vágod a témát, ezekhez a sub hangszórókhoz mekora ládát javasolsz?
Kettőt akarok betenni, külön ládában legyenek vagy eggyütt?
Nagyon megköszönném ha pontos méreteket írnál le, mert én néztem egy láda tervező progit (winlSD) de nem jutottam vele dülőre.
Ja és zártat szeretnék.
A mellékelt linken megtalálod a hangszóró pontos adatait. (PW12)
http://www.massiveaudio.com/broadband/products/subwoofers/performance/PW_stg2_inst.pdf
Előre is köszi a segítséget.
Még 1 kérdés, ez mit jelent?
CAUTION!
Pre-install preparation
This subwoofer has to play at a low frequency, Mid-volume signal for at least 2 hours to loosen the suspension.
This is a requirement to get the best performance from this sub-woofer.
köszi
Üdv Gaben |
Szia!
Megméretezem neked a winisd vel a ládát, ha elég hangszóróadatot találok az általad emlitett linken.Amit irtál az azt jelenti, hogy a hangszórót be kell járatni, egy közepes szintű alacsonyfrekvenciás jellel, ahhoz ,hogy elérje a maximális képességét.(ha nem igy van javitson ki valaki).
Hát van ilyen, hallottam róla máshol is.Majd járatod közepes hangerővel egy pár napig és javulni fog a hangja.Szerintem kicsit kereskedelmi fogás ez, nem kell mindent elhinni.
Én beszereltem egy kondit is, erre volt pénzem.Sajnos a kárpitot már megviselte a csomagtartóban vitt cucc.

|
|
|
|
Bömbösös
|
2007.01.31. 14:08
|
|
|

|
|
|
|
|
|
Gaben
|
2007.01.31. 12:53
|
|
|

|
Janoka! Help!
Látom kened vágod a témát, ezekhez a sub hangszórókhoz mekora ládát javasolsz?
Kettőt akarok betenni, külön ládában legyenek vagy eggyütt?
Nagyon megköszönném ha pontos méreteket írnál le, mert én néztem egy láda tervező progit (winlSD) de nem jutottam vele dülőre.
Ja és zártat szeretnék.
A mellékelt linken megtalálod a hangszóró pontos adatait. (PW12)
http://www.massiveaudio.com/broadband/products/subwoofers/performance/PW_stg2_inst.pdf
Előre is köszi a segítséget.
Még 1 kérdés, ez mit jelent?
CAUTION!
Pre-install preparation
This subwoofer has to play at a low frequency, Mid-volume signal for at least 2 hours to loosen the suspension.
This is a requirement to get the best performance from this sub-woofer.
köszi
Üdv Gaben
|
Gaben
V2534070
|
|
|
Janoka
|
2007.01.28. 15:48
|
|
|

|
| Gaben írta: | | Bömbösös írta: | | Janoka írta: | | BMW 318is írta: |
Hello-Bello
Szerintem egy bibi van vele,hogy az erősítő monoblock és 2 mély jár hozzá!Tiszta üzletpolitika!Tehát vegyél hozzá még egy monoblockot!Mert szerintem nem igazán kéne a 2 mélyet rákötni 1 monora....Azt még halkan megjegyzem,hogy bár nem tudom milyen a zenei stílusod de ez inkább elektronikus zenéhez való igazán!A cuccról mélyebben nem tudok nyilatkozni mert nem hallottam még...
Janó grat a hifihez!Zsirhabok a bekötések!Ja meg elég "szar" a fejegységed... |
Köszönöm4
Egy picit hozzászolnék én is, a monoblokkok legtöbbje alkalmas általában 1 ohmra is és ez azt jelenti, hogy meg is duplázodik a teljesitménye.A katalogusadatok is ezt támasztják alá, rettentő nagy áramokat tudnak leadni.Szerintem nem gond neki a két hangszoró, be lehet kötni 2x2ohmot ugy hogy két darabnál kettő ohm legyen az impedancia és meg is fogja hajtani a végfok.
Arra viszont számolni kell, hogy a hangfalakon 20 amper körüli áram fog folyni, tehát ennek megfelelő minőségű és keresztmetszetű kábelt kell használni.
ja és a tápkábel is izmos legyen, a d-osztály szétkapja az akksidat egy pillanat alatt.1000 watt 12 volton kb 90 amper, mert az akksi sincs olyankor csak 11 volt és ez csak több mert a tápegység sem 100% hatásfoku.A legtöbb generátor maximum ennyit bír leadni és akkor az akksit nem is tölti (nem beszélve a többi fogyasztóról). A 90 amper az átlagáram, azaz 0 és 180 amper között van a tényleges áramfelvétel.
Szóval csak ésszel a teljes hangerőt... |
Csak nézem a tudásod Janoka,maximális tisztelet |
Na jó de azt élve ki is kell bírni, ezek szerint ez 130 db felett tudhat, én meg nem feltétlenül szeretnék megsüketülni.
gondodlom kondi javasolt hozzá, 1 farád elég? |
Igazábol ez szakmába vág és egyben a hobbym is.ha máshoz nem legalább ehhez értek...
A kondi mindenképpen ajánlott, mondjuk csodát nem tesz, de amikor nagyobbak az áramok akkor segit egy kicsit , amikor meg kissebbek akkor visszatöltődik.Plussz teljesitményt nem ad, csak igyekszik kiátlagolni és egyenletessé tenni az áramfelvételét az erősitőnek.
A másik előnye még az, hogy a legtöbb erősitő kapcsolo tápja nagyon magas frekvenciáju impulzusszerű terhelést jelent, amire a legtöbb közönséges akkumulátor nem képes nagy áramot leadni.Annyira rövidek a terhelésimpulzusok, hogy az akksi különböző soros induktív összetevői nagy ellenállást mutatnak, (növekvö frekvenciánál , növekvő ellenállás a jellemzője a tekercsnek).Ilyenkor a legnagyobb áram nem tud kialakulni, mert összeadodnak ezek az ellenállások.
Kicsit bonyolult, de sajnos a magasfrekis váltakozóáram teljesen más szemléletet kiván mint az egyenáram.
Ezért egy kondi kell, ez segit ezeket a rövid impulzusoknak áramot adni, mivel igen kicsi a belső ellenállása.
Üdv
|
|
|
|
Gaben
|
2007.01.27. 17:53
|
|
|

|
|
|
Gaben
|
2007.01.27. 17:45
|
|
|

|
| Bömbösös írta: | | Janoka írta: | | BMW 318is írta: |
Hello-Bello
Szerintem egy bibi van vele,hogy az erősítő monoblock és 2 mély jár hozzá!Tiszta üzletpolitika!Tehát vegyél hozzá még egy monoblockot!Mert szerintem nem igazán kéne a 2 mélyet rákötni 1 monora....Azt még halkan megjegyzem,hogy bár nem tudom milyen a zenei stílusod de ez inkább elektronikus zenéhez való igazán!A cuccról mélyebben nem tudok nyilatkozni mert nem hallottam még...
Köszönöm4
Egy picit hozzászolnék én is, a monoblokkok legtöbbje alkalmas általában 1 ohmra is és ez azt jelenti, hogy meg is duplázodik a teljesitménye.A katalogusadatok is ezt támasztják alá, rettentő nagy áramokat tudnak leadni.Szerintem nem gond neki a két hangszoró, be lehet kötni 2x2ohmot ugy hogy két darabnál kettő ohm legyen az impedancia és meg is fogja hajtani a végfok.
Arra viszont számolni kell, hogy a hangfalakon 20 amper körüli áram fog folyni, tehát ennek megfelelő minőségű és keresztmetszetű kábelt kell használni.
ja és a tápkábel is izmos legyen, a d-osztály szétkapja az akksidat egy pillanat alatt.1000 watt 12 volton kb 90 amper, mert az akksi sincs olyankor csak 11 volt és ez csak több mert a tápegység sem 100% hatásfoku.A legtöbb generátor maximum ennyit bír leadni és akkor az akksit nem is tölti (nem beszélve a többi fogyasztóról). A 90 amper az átlagáram, azaz 0 és 180 amper között van a tényleges áramfelvétel.
Csak nézem a tudásod Janoka,maximális tisztelet |
Na jó de azt élve ki is kell bírni, ezek szerint ez 130 db felett tudhat, én meg nem feltétlenül szeretnék megsüketülni.
gondodlom kondi javasolt hozzá, 1 farád elég?
|
Gaben
V2534070
|
|
|
Bömbösös
|
2007.01.27. 14:20
|
|
|

|
| Janoka írta: | | BMW 318is írta: |
Hello-Bello
Köszönöm4
Csak nézem a tudásod Janoka,maximális tisztelet 
|
|
|
|
Janoka
|
2007.01.27. 14:12
|
|
|

|
| BMW 318is írta: |
Hello-Bello
Köszönöm4
Szóval csak ésszel a teljes hangerőt...
|
|
|
|
|